Vetlog
Image default
Bedrijven

Eekhoorns in actie: de acrobaten van het bos en tuin

Mocht je ooit een eekhoorn in volle actie hebben gezien, dan weet je dat deze kleine beestjes een waar spektakel kunnen bieden. Snel over een tak racen, van de ene boom naar de andere springen, en met een noot in hun bek weer verdwijnen. En laten we eerlijk zijn: eekhoorns zijn ook nog eens super schattig!

Eekhoorns in Nederland: een klein overzicht

Eekhoorns zijn wijdverspreid in Nederland en zijn meestal te vinden in bossen, parken en tuinen. Ze zijn vooral actief tijdens de dag en zijn het hele jaar door te zien. In Nederland kennen we voornamelijk de rode eekhoorn, herkenbaar aan zijn roodbruine vacht, pluimstaart en witte buik.

Maar wist je dat:

 • Er naar schatting zo’n 200.000 tot 230.000 eekhoorns in Nederland leven?

 • De eekhoorn voornamelijk leeft van noten, zaden, vruchten, paddenstoelen en soms zelfs insecten?

 • Deze diertjes indrukwekkende nesten bouwen van takjes, bladeren en gras?

Waar kun je eekhoorns in Nederland spotten?

Eekhoorns zijn in heel Nederland te vinden, maar de kans om ze te spotten is het grootst in gebieden met veel bomen. Hier enkele tips:

 

 • Bossen: Met name naaldbossen zijn populair onder eekhoorns. Ze gebruiken de hoge bomen als uitkijkpost en voor hun acrobatische capriolen.

 • Parken: Grotere parken met oudere bomen zijn vaak een thuis voor eekhoorns. Vooral vroeg in de ochtend zijn ze hier actief.

 • Tuinen: Heb je grote bomen in je tuin? Dan kan het zomaar zijn dat je regelmatig bezoek krijgt van een eekhoorn.

 

Eekhoorns vastleggen met een wildcamera

Heb je er weleens aan gedacht om de eekhoorn in je tuin of het bos vast te leggen met een wildcamera? Dit is een uitstekend hulpmiddel om de activiteiten van eekhoorns van dichtbij te observeren zonder ze te storen. Stel je voor, je bent in het bos en ziet plotseling beweging. Dankzij een wildcamera met wifi kun je direct zien of het de schattige acrobaat is die je wilt vastleggen.

Tips voor de beste wildcamera foto’s:

 • Plaatsing is alles: Zorg ervoor dat je de wildcamera plaatst op een locatie waarvan je weet dat eekhoorns er regelmatig komen. Denk aan de voet van een boom of in de buurt van een voederplaats.

 • Speel met instellingen: Zet je camera op de hoogste resolutie en probeer verschillende hoeken uit.

 • Tijdstip: Eekhoorns zijn vooral actief tijdens de vroege ochtend en late namiddag.

 • Wees geduldig: Net als bij alle natuurfotografie is geduld een schone zaak. Het kan even duren voordat je de perfecte shot hebt.

 • Check regelmatig: Dankzij de wifi-functie van je wildcamera kun je de beelden gemakkelijk bekijken zonder de camera te storen.

Het belang van de eekhoorn

Laten we niet vergeten dat eekhoorns niet alleen schattig zijn, maar ook een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Ze helpen bij het verspreiden van zaden, waardoor ze bijdragen aan de groei van bomen en planten. Bovendien zijn ze een prooi voor roofvogels en vossen, waardoor ze een schakel vormen in de voedselketen. Kortom, deze kleine acrobaten zijn van onschatbare waarde voor onze Nederlandse natuur. Laten we ze koesteren, observeren en vastleggen met respect. En zeg nu zelf, wie wil nou niet een prachtige foto van een eekhoorn in actie thuis aan de muur hebben hangen?

Dus, trek eropuit, pak die wildcamera en geniet van de eekhoorns in hun natuurlijke habitat!