Vetlog
Image default
Bedrijven

Lasergraveren – een winstgevend proces

Lasergraveren is een goed ingeburgerd proces in de zware industrie voor het markeren en graveren van gereedschappen, activa, producten en nog veel meer. Maar het is pas recentelijk door ‘start up business’ geadopteerd als een dienst aan een eindgebruiker en het grote publiek. Lasergraveren is een proces waarbij lasertechnologie wordt gebruikt om materialen te graveren, snijden of markeren met behulp van een intense straal laserlicht. Lasersnijden bij RB Laser is een goed idee voor een leuk vaderdag cadeau.

 

Traditioneel werd graveren uitgevoerd met behulp van een roterende frees, die het oppervlak van het materiaal zou inkerven om een​​ oppervlaktemarkering te creëren. Dit soort graveermachines waren typisch nauwkeurig tot een nauwkeurigheidsbereik van 0,5 – 1 mm en de fijnst mogelijke markering was beperkt tot de grootte van de roterende frees. Hoe kleiner de frees, hoe langzamer de machine moet bewegen om schade aan het werkstuk en de frees te voorkomen. Dit is waar lasergraveren uitblinkt; De lasergraveermachine raakt het werkstuk niet fysiek aan, daarom kan de machine veel sneller werken en echt een verbruiksvrije machine zijn.

Opkomende trends

Lasergraveermachines waren meestal een van de twee typen, ofwel CO2 of Fiber. De twee soorten laserbronnen markeren en snijden verschillende materiaalsoorten. Als je tot 2004 metaal wilde markeren en hout wilde graveren, had je twee aparte machines nodig. Dit was totdat Trotec’s Speedy-reeks een Flexx-machine uitbracht, die de twee laserbronnen in dezelfde machine combineert. Deze machines hebben de weg vrijgemaakt voor graveertaken met meerdere materialen en meerdere processen. Met een machine als deze in uw bedrijf heeft u nu de mogelijkheid om elk laserbaar materiaal te markeren, snijden, graveren of van kleur te veranderen. Als uw concurrenten zich hebben beperkt door alleen een CO2 OF een fiberlaser te bezitten, krijgt u de overhand omdat u de mogelijkheid heeft om elk materiaal te graveren.

 

Een andere opkomende trend in de lasergraveer- en markeerindustrie zijn gepersonaliseerde producten. De mogelijkheid om een​​product voor uw eindgebruiker te personaliseren, voegt waarde toe aan het product dat u verkoopt. Dit zorgt ervoor dat lokale bedrijven kunnen concurreren met offshore-bedrijven en hun klanten een unieker product kunnen bieden dat op hen is afgestemd. Enkele marktsegmenten waarop dit van toepassing is, zijn Woondecoratie, Kindercadeaus, Snuisterijen, Dogtags, Corporate Giftware en nog veel meer. Door lasergraveertechnologie te gebruiken in combinatie met personalisatie, bent u in staat om waarde toe te voegen aan uw producten die niet zo gemakkelijk zou kunnen worden gedaan met andere markeertechnologieën.

 

Voordelen van lasergraveren

Lasergraveren heeft het mogelijk gemaakt om veel meer materialen te verwerken dan ooit tevoren. Een typische Flexx-laser kan gemakkelijk materialen markeren, snijden of graveren zoals staal, goudaluminium, messing, hout, papier, karton, schuim, gecoate metalen, steen en nog veel meer. Het feit dat het laserproces het product niet fysiek aanraakt, zorgt ervoor dat kleine ingewikkelde producten zoals papier, mylar, roestvrijstalen shims en meer zeer snel en nauwkeurig kunnen worden verwerkt zonder het materiaal te beschadigen.

 

Lasers zijn vanuit het oogpunt van rendement op de investering ook veel goedkoper dan de meeste andere markeerprocessen. Dit komt omdat er geen verbruiksonderdelen zijn op een lasersysteem van goede kwaliteit, zoals de Trotec speedy-reeks. Lasers produceren producten die 5-50+ keer sneller zijn dan conventionele methoden. Dit betekent een hogere verwerkingscapaciteit en dus een snellere ROI. Veel mensen vergelijken lasers graag met een CNC-router en denken dat de ROI hetzelfde is, maar dat is helaas niet zo. Een laser zal in dit geval zeker beter presteren dan een CNC-router.

 

Het mooie van lasertechnologie is dat er nog meer potentieel is voor de technologie. Bijvoorbeeld bij het snijden van hout voor meubels. Er worden dagelijks grotere en betere dingen gemaakt door laseroperators over de hele wereld! Meer weten over andere soort lasers? Neem dan nu contact op met RB Lasers en maak jouw eigen gepersonaliseerde producten met onze lasersnijder!