Vetlog
Image default
Bedrijven

Waarom je groepenkast of meterkast laten uitbreiden?

De stoppen in een meterkast zijn na zo’n 30 jaar aan vervanging toe, dit zijn de ronde witte knoppen. Als de stoppen voor een lange tijd niet worden gecontroleerd of vervangen kan er kortsluiting ontstaan, een kortsluiting loopt ook vaak uit op brand. Het overbelasten van groepen zonder enige beveiliging is ook niet goed, dit kan ook leiden tot brand.

Hoe oud is de groepenkast?

De leeftijd over een groepenkast zegt veel over wat er nog mee gedaan kan worden. Als een groepenkast te oud is raadt Elektricien Amsterdam 247 af om deze op te knappen of uit te breiden, op de lange termijn gaat dit meer kosten dan compleet vervangen. Het wordt hierdoor ook een stuk veiliger. Bij huizen die voor 1974 zijn gebouwd mist de aardschakelaar, deze is heel belangrijk voor de veiligheid. Bij al deze huizen raadt Elektricien Amsterdam 247 het vervangen van alle elektra aan.

Groepenkast uitbreiden

In de meeste gevallen is 16 ampère het maximale voor installatiegroepen, dit werkt als beveiliging. Deze beveiliging is er om ervoor te zorgen dat er niet meer dan 3600 Watt verdragen kan worden door een groep en dat er dus geen overbelasting of kortsluiting kan plaatsvinden.

Waarvoor dienen groepen?

Door de groepen in een woning goed te verdelen kan elk elektrisch apparaat genoeg stroom krijgen zonder overbelasting. Te veel apparaten die veel stroom vragen op een groep werkt niet, de groep wordt dan namelijk overbelast en de automatische schakelaar schakelt dan alles op die groep uit. 

Vroeger en nu

Omdat er vroeger veel minder elektrische apparaten waren en werden gebruikt hadden huizen niet zo veel stroom nodig. Hierdoor zitten er in oude huizen maar weinig groepen, zolang de meter- en groepenkast nog goed is raadt Elektricien Amsterdam 247 aan de groepenkast uit te breiden.