Vetlog
Image default
Eten en drinken

Eiwitrijke voeding: Over de voor- en nadelen van eiwitbronnen

Eiwitten zijn een belangrijke bron van energie en zijn essentieel voor een gezond en sterk lichaam. We kunnen niet zonder eiwitten, maar dat betekent niet dat we ze teveel moeten eten. In dit blog leg ik uit wat eiwitrijke voeding is, waar je eiwitten voor nodig hebt en hoeveel eiwitten we precies nodig hebben.

 

Wat is eiwitrijk eten?

Eiwitrijk eten is een nieuw fenomeen dat zich de laatste jaren in ons land snel uitbreidt. Eiwitrijk eten is het eten van eiwitten zonder vezels en koolhydraten. Eiwitten zijn noodzakelijk om te kunnen functioneren. Het eiwitgehalte in ons lichaam zorgt ervoor dat onze spieren, botten en organen hun functie kunnen uitvoeren. Daarnaast hebben we voor onze geest extra eiwitten nodig, die ons helpen om te kunnen denken. Deze eiwitten zitten voornamelijk in vlees en vis, maar denk ook eens aan gezonde tussendoortjes als pinda’s. De meeste mensen eten er weliswaar vaak genoeg van, maar voor onze hersenen zijn het niet genoeg eiwitten. Dat zorgt ervoor dat we last hebben van concentratieproblemen en dat we snel moe worden. Eiwitrijk eten is een eiwitdieet. Er is een groot verschil tussen een eiwitdieet en een koolhydraatarm dieet.

 

Wat zijn eiwitten in eiwitrijk eten?

Eiwitrijke voeding is het onderdeel van je voeding dat opname van eiwitten ondersteunt. Eiwitten zijn in feite moleculen die zich kunnen splitsen in aminozuren. Dit kunnen dezelfde zijn, maar ook verschillende aminozuren. Eiwit bevat ook zogenaamde niet-eiwit-stoffen en de energie die nodig is om de eiwitten te verteren. Eiwitten zijn essentieel voor ons lichaamsfunctie, onder andere: onze spieren. Het is wel van belang om te weten wat je eiwitrijke voeding nodig hebt aan aminozuren en eiwitten, want teveel eiwit kan afbreuk doen. Er zijn vele soorten eiwitten, maar de belangrijkste zijn: eiwitten uit plantaardige bronnen en eiwitten uit dieren of vis.

 

Eiwitten voor spieren of eiwit voor spieren?

Zeker als je sport of de sport beoefend waar fysieke kracht een belangrijke rol in speelt, is het heel belangrijk dat je voldoende eiwitten eet. Eiwitten zijn van groot belang voor de herstelwerkzaamheden van spieren. Je hebt eiwitten nodig voor de opbouw en het onderhoud van je spiermassa. Op het moment dat je sport of intensief bezig bent met sporten heb je nog meer eiwitten nodig. Een eiwitdieet is ook een goed idee als je een gewicht wilt verliezen. Eiwitten zijn van groot belang voor de herstelwerkzaamheden van spieren. Als je sport of intensief bezig bent met sporten heb je nog meer eiwitten nodig. Een eiwitdieet is ook een goed idee als je een gewicht wilt verliezen. Een eiwitdieet is ook een goed idee als het gedurende langere tijd continu aan eiwitten ontbreekt.