Vetlog
Image default
Aanbiedingen

Valbeveiliging tijdens het werk in een hoogwerker?

Valbeveiliging is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Er gebeuren echter ongelukken die vermijdbaar zijn. Ook een aanbeveling van de fabrikant in de voorschriften van de hoogwerker om valbeveiliging te gebruiken, kan voorkomen. Als er een ongeluk gebeurt, is het de vraag wie aansprakelijk is. Om dit te voorkomen moet u, wanneer u in een hoogwerker werkt, een harnas dragen, zodat u kunt aantonen dat u veilig werkt.

 

Soorten hoogwerkers

Er zijn verschillende soorten hoogwerkers, en de risico’s die u loopt bij het werken in een hoogwerker veranderen dienovereenkomstig. Hieronder volgen twee populaire alternatieven en de bijbehorende risico’s:

  • Schaarhoogwerkers. De cabine in deze hoogwerker gaat alleen omhoog en omlaag. Het gevaar om uit de kooi te vallen en te worden geslingerd is op deze manier beperkt. Fabrikanten kunnen natuurlijk aanbevelen dat u een harnas gebruikt en dit advies kun je beter opvolgen.

  • Telescoop en knikarm hoogwerkers. Als u met een van deze twee hoogwerkers werkt, is het ongetwijfeld een goed idee om een harnas met een kort verstelbaar koord te gebruiken. Deze twee hoogwerkers kunnen namelijk alle kanten op bewegen en u snel uit balans brengen, met een val tot gevolg.

 

Hoogwerker huren

Hoewel het dragen van een harnas niet verplicht is, wordt het toch sterk aangeraden. Bij de verhuur van hoogwerkers kunnen de regels anders zijn, het is daarom verstandig om hier altijd navraag over te doen. Een van de belangrijkste redenen om voorzorgsmaatregelen te nemen is dat als er een ongeluk gebeurt, bijvoorbeeld de verzekeringsmaatschappij zal willen weten wie schuld heeft. Zij zullen zich dan laten bijstaan door richtlijnen en raadslieden. De Arbowet eist dat een bedrijf al het mogelijke doet om te garanderen dat zijn werknemers hun taken veilig kunnen uitvoeren. Als een werkgever een harnas op dit gebied verplicht stelt, heeft hij voldaan aan zijn plicht om zijn werknemers een veilige werkomgeving te bieden en is de mogelijkheid om zich te verzekeren eenvoudig.

https://www.123machineverhuur.nl/