Vetlog
Image default
Sport

Wat heb je nodig als goede sportkleding?

Sportkleding kan het verschil maken tussen een goede en een slechte training. De juiste kleding verbetert je prestaties en geeft je het vertrouwen om harder te werken. Het moet gemaakt zijn van ademende, flexibele en comfortabele stof die je bewegingsvrijheid niet beperkt. Je moet bedenken wat voor soort lichaam je hebt bij het kopen van sportkleding, zodat het je behendigheid op geen enkele manier belemmert of het bewegingsbereik beperkt. Goede sportkleding zoals bijvoorbeeld die van Jako Sportkleding wordt gemaakt om aan de behoeften van elke sporter en individu te voldoen. Goede sportkleding betekent een betere prestatie.

Ademend vermogen

Ademend vermogen is de belangrijkste factor bij het kiezen van een stof voor je tenue. Ademend vermogen verwijst naar hoe gemakkelijk zweet van je huid kan verdampen, waardoor je koel en comfortabel blijft tijdens het sporten. Ademende stoffen zijn mesh, luchtige breisels, open geweven stoffen, losse weefsels en sommige soorten fleece. Een ademend materiaal zorgt voor een betere luchtstroom tussen de huid en de kleding, waardoor oververhitting wordt voorkomen doordat transpiratievocht snel kan ontsnappen. Dit maakt het makkelijker voor jou om het hoofd koel te houden tijdens het sporten of andere lichamelijke activiteiten. Naast dit voordeel droogt een ademend materiaal ook sneller, zodat er minder kans is dat vocht zich ophoopt in het kledingstuk, wat geurtjes of ongemak veroorzaakt. Ademende stoffen zijn doorgaans duurder dan hun niet-ademende tegenhangers, maar ze gaan ook langer mee omdat ze niet zoveel water opnemen.

Comfort

Comfort is de sleutel tot een plezierige training. Comfortabele sportkleding kan het verschil maken tussen een plezierige of vervelende training. Als je deelneemt aan een vorm van cardio met hoge intensiteit, zoals hardlopen of fietsen, moet de kleding met je mee kunnen bewegen en je bewegingen niet beperken. Dat is de reden waarom het dragen van strakke kleding niet altijd werkt, omdat het kan leiden tot schuren en ongemakkelijke wrijving tegen gevoelige delen van het lichaam. Het comfort hangt ook af van de stof die voor elk kledingstuk wordt gebruikt. Katoen is een populaire keuze omdat het zacht en ademend is, maar ook vocht goed vasthoudt. Op deze manier kan zweet snel verdampen.

Zweetafvoerende stof

Zweetafvoerende stof is ontworpen om je droog en comfortabel te houden. Het is belangrijk om de juiste stof te kiezen voor je activiteit en weersomstandigheden. Over het algemeen zijn zweetafvoerende stoffen gemaakt van synthetische vezels zoals polyester of nylon. De vezels hebben een microscopische textuur die vocht wegtrekt van de huid en het absorbeert.