Vetlog
Image default
Financieel

Hier moet je rekening mee houden bij je boot verzekeren

Op het moment dat je een auto in het verkeer wil brengen dien je er rekening mee te houden dat deze verzekerd moet zijn. Voor heel wat mensen geldt dat ze er eigenlijk vanuit gaan dat, dat ook bij een boot het geval is. Dat is echter niet helemaal correct. Op moment van schrijven geldt in Nederland bijvoorbeeld helemaal geen verplichting voor het afsluiten van een bootverzekering. Wel is het zo dat je daar in andere landen wel rekening mee moet houden. Ben jij ook op deze pagina aanbeland omdat je meer te weten wil komen over jouw boot verzekeren? Dan is het zeker de moeite waard om de onderstaande informatie op deze pagina door te nemen.

Waarom is je boot verzekeren toch altijd een goed idee?

Je boot verzekeren mag dan in de praktijk niet wettelijk verplicht zijn, we kunnen toch alleen maar aanhalen dat dit wel degelijk zeer belangrijk kan zijn. Het hoeft immers niet te worden gezegd dat je tijdens het varen met een boot verantwoordelijk bent voor een doorgaans meer dan behoorlijk kapitaal. Wanneer je deze niet laat verzekeren en er doet zich een schadegeval voor spreekt het voor zich dat dit wel  eens zeer vervelende gevolgen kan hebben. Hoe dan ook, zorgt het ontbreken van een wettelijke verplichting er bij jou eveneens voor dat je gaat twijfelen over het al dan niet afsluiten van een verzekering voor je boot? Kies dan toch maar voor de veiligste keuze.

Ondanks het feit dat er dus geen wettelijke verplichting bestaat voor je boot verzekeren is het wel het vermelden waard dat de kredietverstrekker waarbij je gaat lenen voor de aankoop van een boot dit wel kan vereisen. Uiteraard wordt deze eis minder vaak gesteld bij kleine(re) boten, maar wanneer er sprake is van een significante investering of bij bijvoorbeeld het kopen van een woonboot is dat zo goed als altijd het geval. In dat geval is het dus mogelijk dat het afsluiten van een verzekering voor jouw boot dus wel degelijk een absolute vereiste kan zijn.

Welke boten kan je verzekeren?

Het spreekt voor zich dat de ene boot de andere niet is. We maken bijvoorbeeld een onderscheid tussen een motorboot, een zeilboot, een speedboot en tal van andere boten. In principe kan je er perfect voor kiezen om al deze verschillende boten te laten verzekeren. Hierbij hoeft er overigens ook niet zozeer een onderscheid te worden gemaakt tussen nieuwe en tweedehandse boten. Het spreekt voor zich dat de verzekeringspremie uiteraard wel zal verschillen, maar beide type boten kunnen zonder probleem worden verzekerd. Tegen welke voorwaarden dat kan gebeuren zal uiteraard in de praktijk sterk worden bepaald door de verzekeraar in kwestie.

Waar rekening mee houden bij een boot verzekeren?

Wil je, je boot verzekeren? Dan zijn er best wat verschillende factoren die je aandacht zullen vereisen. In eerste instantie is het altijd een goed idee om even na te denken over de kosten die zullen moeten worden betaald. Bij het uitvoeren van een vergelijking tussen de verschillende bootverzekeringen en bij de verschillende verzekeraars zal namelijk duidelijk worden dat de kosten nogal uiteenlopend kunnen zijn. Door even voor jezelf op voorhand uit te maken welk budget je voorhanden hebt zal het al snel duidelijk worden welke keuze je op financieel vlak het beste kan maken.

Bij een boot verzekeren moet je er rekening mee houden dat er enkele verschillende opties bestaan. Wil je bijvoorbeeld graag je boot standaard laten verzekeren waardoor er enkel en alleen bescherming wordt geboden voor schade aan derden? Of zou je toch liever ook bepaalde schade aan je eigen boot willen laten verzekeren? Daarnaast is ook het vaargebied waar je voor zal kiezen een niet onbelangrijk detail. Zo kan je als vaargebied kiezen voor alleen maar Nederland, maar kan je ook bij uitbreiding kiezen voor Europa of zelfs voor (nagenoeg) de hele wereld. Hou er rekening mee dat ook het eigen risico van je bootverzekering doorgaans de moeite waard is om over na te denken.

Besparen op je boot verzekeren is mogelijk met deze tips

Het afsluiten van een bootverzekering zal er uiteraard voor zorgen dat je geconfronteerd zal worden met een bepaalde verzekeringspremie die op periodieke basis dient te worden betaald. Voor heel wat mensen geldt dat ze uiteindelijk geen verzekering voor hun boot afsluiten omdat ze het vermoeden hebben dat hier zeer hoge kosten aan verbonden zijn. Dat is gelukkig niet zo. Het afsluiten van een bootverzekering kan zelfs veelal tegen een zeer toegankelijke premie. Hoe ook jij kan besparen op de verzekeringspremie bij je boot verzekeren ontdek je hieronder.

Tip 1: Vergelijk altijd de verschillende bootverzekeringen

De ene bootverzekering is zeker en vast de andere niet. We maken eigenlijk een onderscheid tussen drie verschillende soorten verzekeringen voor boten. De meest eenvoudige is degene die enkel en alleen de schade verzekert die wordt toegebracht aan andere boten. Voor deze verzekering geldt dat ze eigenlijk zeer toegankelijk is voor ieders budget. Hoe dan ook, in de praktijk blijkt nog vaak dat mensen altijd blind kiezen voor de meest uitgebreide bootverzekering. Uiteraard is op optimale wijze je boot verzekeren zeker en vast interessant, alleen is dat niet altijd een vereiste. Dit al helemaal niet wanneer jij graag de kosten voor je bootverzekering zo laag mogelijk wil houden.

Tip 2: Hou rekening met het vereiste vaargebied

Naast bovenstaande is het ook altijd belangrijk om rekening te houden met het vereiste vaargebied. Bij het aanvragen van een verzekering voor een boot heeft één van de vragen die gesteld zullen worden betrekking tot het vaargebied dat je wenst. De exacte vaargebieden waar je een keuze uit kan maken is afhankelijk van de verzekeraar waar je gebruik van maakt. Het is sowieso een zeer goed idee om hierover na te denken. Vaar je bijvoorbeeld enkel en alleen binnen Nederland? Dan volstaat het om dit als enige vaargebied te nemen. Ben jij iemand die veelal met de boot naar het buitenland op vakantie gaat? Dan wordt het natuurlijk best een ander verhaal. Hoe dan ook, rekening houden met het vaargebied is niet alleen belangrijk, het kan je ook behoorlijk wat geld besparen.