Vetlog
Image default
Dienstverlening

Schuin dak: zijn zonnepanelen interessant?

Een schuin dak is erg geschikt voor het installeren van zonnepanelen. Hoewel ook een plat dak mogelijkheden biedt, is dit iets minder geschikt dan een schuin dak. Wie een woning heeft met een schuin dak, komt hieronder meer te weten.

 

De geschikte richting

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat zonnepanelen enkel interessant zijn wanneer je dak volledig naar het zuiden is gericht. Helaas gaat het hier om een hardnekkig misverstand. Wanneer je dak iets meer naar het oosten of het westen gericht is, maak je hierdoor slechts enkele procenten verlies. Is je dak helemaal niet naar het zuiden gericht, maar eerder naar het oosten of het westen, realiseer je een verlies tussen 10 en 15%. Een dergelijke situatie is dus niet optimaal, maar staar je niet blind: zonnepanelen kunnen nog steeds een interessante investering zijn. Om te compenseren kun je eventueel enkele zonnepanelen extra installeren. Installeer je zonnepanelen echter nooit in noordelijke richting, maar dat komt waarschijnlijk niet als een verrassing.

 

De ideale helling

Bij een plat dak worden zonnepanelen onder een bepaalde helling geïnstalleerd. Omdat er vanuit een platte positie vertrokken wordt, kan de helling zelf worden gekozen om een optimaal resultaat te bereiken. Op dit vlak biedt een plat dak dus een klein voordeel ten opzichte van een schuin dak, maar de verschillen zijn klein. Wanneer je zonnepanelen wilt monteren op een schuin dak, ben je afhankelijk van de helling van het dak. De ideale helling voor zonnepanelen is 35 graden. Onder deze hoek is het rendement optimaal. Maar ook hier betekenen afwijkingen slechts beperkte verliezen: zonnepanelen die onder een hoek van 15 graden worden geïnstalleerd, behalen slechts 5% minder rendement. Zo goed als elk schuin dak is dus geschikt om zonnepanelen te installeren.

Gerelateerde artikelen

Bespaar veel geld door goedkope luiers te kopen

Praktische zaken die u moet weten bij het huren van een bestelwagen

traineeship overheid