Vetlog
Image default
Dieren

Veilig reizen met je trouwe vriend

Of je nu op een uitgebreide roadtrip gaat of voor een korte rit, autoreizen met een hond kunnen erg leuk zijn. Reizen met honden in een auto kan echter veel veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Lees verder voor tips over hoe jij jouw  hond veilig kunt vervoeren en de gevaren kunt minimaliseren die inherent zijn aan het rijden met hem in de auto.

Kratten zijn het beste

Wanneer je met honden in een auto reist, wordt aanbevolen om de hond, ongeacht zijn grootte in een reis geschikte hondenbench voor de auto te plaatsen. Dit is goed voor de veiligheid van de hond en om afleiding tijdens het rijden te voorkomen. Indien mogelijk moeten kratten op de achterbank van een auto of de laadruimte van een SUV, stationwagon of minibus worden vastgezet en vastgebonden zodat de kist niet rondschuift tijdens het rijden of hard remmen. Het krat zelf moet groot genoeg zijn voor de hond om in te staan, zich om te draaien, comfortabel te zitten en te liggen, terwijl hij niet zo groot is dat de hond in kan worden gegooid terwijl de auto beweegt. Het moet ook zorgen voor voldoende ventilatie. Je kunt dit comfortabeler maken voor de hond door de vloer te bekleden met dekens en zelfs een stap verder gaan om te beschermen tegen letsel door de zijkanten op te vullen met schuim. Zorg er wel voor dat je hond niet zal proberen om materiaal dat je gebruikt voor opvulling te eten of te kauwen.

Wanneer een krat niet werkt

Als een krat geen optie is, zoek dan naar een veiligheidsharnas dat direct in de gesp van de veiligheidsgordel vast gemaakt kan worden en bind je hond vast op de achterbank. Een andere commercieel verkrijgbare optie voor veiliger autoreizen met honden is een metalen barrière gemaakt om in minibusjes en SUV’s te plaatsen, om je viervoeter op de achterbank te houden. Hoewel deze opties geweldig zijn om te voorkomen dat je pup je afleidt of onder de voet loopt terwijl jij je op de weg probeert te concentreren, zijn ze niet ontworpen om hem te beschermen tegen letsel tijdens een aanrijding. Hoewel het misschien lijkt alsof deze opties je maker meer vrijheid biedt en de rit aangenamer maakt, is voor hun eigen veiligheid een krat of drager nog steeds het beste.

Wanneer er geen achterbank is

Hoewel de achterkant van de auto over het algemeen het veiligst is voor de hond, voornamelijk vanwege mogelijk letsel door airbags op de voorstoel, is er soms geen achterbank of laadruim, zoals het geval is met gewone vrachtwagencabines of tweezits auto’s. In dit geval is het het beste om je hond vast te zetten in een krat of drager op de passagiersstoel en de airbags aan de passagierszijde uit te schakelen. Als de hond te groot is voor een bench om op de voorstoel te passen, gebruik dan een veiligheidsharnas om hem vast te maken. In geen geval mogen ze achterin een open pick-uptruck rijden.

Tijdens een uitgebreide roadtrip kan het verleidelijk zijn om zo snel en zo ver mogelijk te rijden (terwijl je je natuurlijk nog steeds aan de snelheidslimieten houdt), maar vergeet je viervoetige passagier niet in je haast om te komen waar je naartoe gaat. Plan om ongeveer om de twee uur te stoppen om jouw pup een pauze te geven, laat hem zijn benen strekken en zijn behoefte doen. Het is ook een goed idee om vers water mee te nemen en je hond een drankje te geven wanneer je stopt. Als ze niet vatbaar zijn om auto ziek te worden, is dit ook een goed moment om ze een kleine maaltijd te geven.

Comfortabel reizen

Vergeet niet dat deze richtlijnen voor het reizen met honden in een auto net zo goed voor de veiligheid van uw hond zijn als die van uzelf en uw andere passagiers. Als zodanig moeten honden van elke grootte veilig worden vastgehouden. Je kleine hond is misschien perfect tevreden om tijdens de reis op je schoot te kruipen, maar net zoals het niet veilig zou zijn om een kind op je schoot te houden tijdens het rijden, is het niet veilig voor je hond. Door je pup tijdens de reis in een krat of contactapparaat te houden, ongeacht ras of grootte, is de kans veel groter dat jij veilig bij de eindbestemming komt. Maak de reis van je hond nog comfortabeler met een hondendeken voor de achterbank.

 

Gerelateerde artikelen

Vogels helpen in de winter? Vogelvoer met vetbollen kopen!

Natuurlijke en gezonde hondensnacks kun je eenvoudig online bestellen