Vetlog
Image default
Vervoer en transport

Tips voor het inladen van een aanhangwagen

Het rijden van een aanhangwagen is voor sommige mensen al een moeilijke taak. Dit is moeilijker als de aanhangwagen niet goed is ingeladen. Ten eerste is het belangrijk voor de veiligheid dat je aanhanger goed is ingeladen. Verder wil je ook zoveel mogelijk spullen kwijt op je aanhanger zodat je niet vaker hoeft te rijden als dat niet nodig is. Er zijn daarbij ook regels die voor de veiligheid zorgen, zoals gewicht en het uitsteken van spullen. Verder zijn een aantal tips te lezen die je kunt gebruiken voor het optimaal inladen van een aanhangwagen.

Regels

Er zijn verschillende regels vastgesteld voor het gebruik van een aanhangwagen. Zo mag je aanhangwagen maar een bepaald gewicht zijn. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden met het inladen van een aanhanger. Het gewicht van een aanhanger verschilt per rijbewijs van de desbetreffende persoon. Een persoon met rijbewijs B mag een aanhanger hebben met een maximaal gewicht van 750 kilo. Dit is het gewicht van de aanhanger zelf en de spullen in de aanhanger. Je mag een aanhanger hebben boven de 750 kilo als je met het gewicht van de auto onder de 3500 kilo blijft. Als je een rijbewijs B+ hebt dan mag je iedere aanhanger trekken als het gewicht van de aanhanger en auto onder de 4250 kilo blijft. Als je een rijbewijs BE hebt dan mag je maximaal 3500 kilo (auto + aanhanger) trekken.

Indeling

Naast de regels is het goed om te kijken hoe je de aanhangwagen gaat indelen. Ten eerste is het belangrijk om het gewicht te verdelen over de aanhangwagen. Dit om de wegligging van de aanhanger te verbeteren. Daarnaast is het handig om kleine spullen in grote spullen te verbergen. Zo kan je de met het vervoer van een bank ook kiezen om de bank te kantelen en spullen onder de bank te plaatsen. Zo kan je zoveel mogelijk spullen meenemen en zijn de spullen ook nog beschermd. Daarnaast kan het handig zijn om makkelijke vormen eerst in de aanhanger te doen. Zo houd je ruimte voor de moeilijkere spullen. Voor een goede indeling kan je ook gebruik maken van een Disselbak. Een disselbak is een opbergkist waar je veel kleinere spullen kwijt kan zonder dat de kist heel veel ruimte in beslag neemt.

Bescherming

De regels en de indeling is belangrijk, maar ook de bescherming van je spullen is erg belangrijk. Net is al besproken dat je grote spullen kan gebruiken om je kleine spullen te beschermen. Daarnaast kan je ook gebruik maken van verschillende kleden die je op de aanhanger kan plaatsen voordat je de spullen op de aanhangwagen plaatst. Zo zorg je ervoor dat bij het mogelijk schuiven van je spullen deze niet beschadigd raken. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt en dat is volgens de regels ook verplicht. Dat is een aanhangernet. Dit net zorgt door het vastzetten dat je spullen worden beschermd en niet uit de aanhanger vallen. Voor een aanhanger kan je verschillende onderdelen krijgen bij een aanhanger onderdelenshop. Neem deze tips en punten mee als u gebruik gaat maken van een aanhanger om de veiligheid van u en de andere weggebruikers te waarborgen, je spullen te beschermen en de functionaliteit te verhogen.