Vetlog
Image default
Zorg

Wat is een burn-out eigenlijk?

“Wat is een burn-out?” Je denkt waarschijnlijk bij jezelf, “Oh ja, ik snap het! Iedereen zegt dat als ze een stressvolle dag hebben, een goede manier om te ontspannen is om een vel papier te pakken en te beginnen met schrijven.” Hoewel dit inderdaad een goede aanpak is om je stress te verlichten, ben ik hier om je te vertellen over de beste manier om je burn-out of frustratie te verminderen van wat het ook is waar je mee te maken hebt

Een van de beste manieren om je burn-out te verminderen is door simpelweg een “verlangen om te ademen” te creëren. Klinkt eenvoudig, nietwaar? Het is eigenlijk heel gemakkelijk te doen en het wordt al eeuwenlang gebruikt als een geweldige stress-verlichtende methode.

Een eenvoudige manier om een verlangen naar ademhaling te creëren dat je kalm en stressvrij houdt, is door simpelweg een paar kalmerende diepe ademhalingen te nemen. Je wilt niet hyperventileren, dus je moet je adem niet langer dan 10 seconden inhouden. Ik weet dat dit misschien heel weinig tijd lijkt, maar deze momenten kunnen in seconden gemeten worden. Dus, als je de behoefte voelt om te ademen, doe het dan.

Een andere manier om je burn-out te verbeteren is door je manier van denken te veranderen. Dit doe je door een geestelijke gezondheidswerker te zoeken met wie je over je stress en je zorgen kunt praten. Sommige psychologen en counselors bieden hun diensten op dit gebied aan en er zijn ook genoeg boeken over dit onderwerp. Je mentale gezondheidsleraar kan je helpen technieken te leren om stress te bestrijden en zelfs suggesties hebben voor manieren waarop je je houding en denkpatronen kunt veranderen om burn-outs te voorkomen. Het is belangrijk dat je je manier van denken kunt veranderen, zodat je beter kunt omgaan met wat er in je leven gebeurt, en daarom is de psycholoog of counselor hier de beste bron voor hulp.

Als je merkt dat je emoties niet meer onder controle zijn en je een groot aantal stressvolle en pijnlijke gebeurtenissen hebt meegemaakt, dan moet je wat tijd nemen om af te koelen of hulp vragen bij een professionele burn-out coach. Het is OK om even te gaan liggen als dat nodig is. Terwijl je daar ligt, moet je eens kijken naar alle dingen die je van streek maken. Soms zijn de dingen die je van streek maken de dingen die je de meeste stress bezorgen, dus het is belangrijk om ze uit je hoofd te zetten en ze één voor één aan te pakken. Nadat je met alle grote stressfactoren hebt afgerekend, ga je terug naar je psycholoog of counselor en laat je hem of haar je vertellen wat je moet doen om met de volgende stressvolle gebeurtenis om te gaan.

Het laatste stukje van de puzzel dat je moet uitzoeken is wat je moet doen om de manier waarop je over je dag denkt en je dag indeelt te veranderen. Als je je dag van tevoren hebt gepland en je bent opgebrand, kun je de manier waarop je over je dag denkt veranderen. Je kunt een ‘aandachtstekort’ interventie of een ‘product backlog item’ gebruiken om dit voor elkaar te krijgen. Door je dag van tevoren te plannen en deze hulpmiddelen te gebruiken, zul je veel meer stress en burn-out aankunnen.

https://coachregio.nl/burnout-coach/