Vetlog
Image default
Bedrijven

De voordelen van een sauna

Naar de sauna gaan heeft veel positieve effecten op je lichaam. Zo verbetert de doorbloeding van spieren en organen door de grote temperatuurswisselingen. Ook stimuleert sauna de uitscheiding van afvalstoffen, waardoor je systeem opgeschoond wordt en je huid er stralend gaat uitzien. Door die versnelde afvoer van gifstoffen, voel je je na afloop van een sauna ook zo moe. Je zou het misschien niet denken, maar een saunabezoek is lichamelijke topsport! 

Gelukkig is het een heerlijk ontspannen vorm van vermoeidheid, want door de hoge temperatuur in de sauna wordt de aanmaak van geluksstofjes in je brein gestimuleerd: het serotonine-gehalte in je bloed neemt toe. Sauna verhoogt ook je weerstand, zowel mentaal als fysiek. Mensen die twee keer per week in de sauna zitten, zijn 30 procent minder vaak verkouden dan mensen die dat niet doen. Ook word je er stressbestendiger van en voel je je relaxter.

Heeft de sauna ook nadelen?

Nee, in principe niet. Wel is het zo dat mensen met hart- en vaatziektes het beste met hun arts kunnen bespreken wat in hun geval verstandig is. Dat komt doordat de hoge temperaturen van de sauna invloed kunnen hebben op de werking van bepaalde medicijnen. Vrijwel voor iedereen is er een vorm van saunabezoek te bedenken die juist bevorderlijk is voor de eigen gezondheid.

Mensen die last krijgen van hoofdpijn of duizeligheid in de sauna kunnen een saunamuts gebruiken. In Rusland en Finland doet iedereen dit, ter bescherming tegen oververhitting van het hoofd. Dat zo’n muts ook goed is om je haren tegen uitdroging te beschermen, is een fijn extra pluspunt.

Naar de sauna of een eigen exemplaar nemen?

Als je net begint met naar de sauna gaan dan is het natuurlijk prima om zo nu en dan een sauna buiten de deur te bezoeken. Voordeel daarvan is dat het eigenlijk altijd gecombineerd wordt met een zwembad, whirlpool, dompelbad, stoombad en andere wellness-mogelijkheden.

Zodra je de smaak van in de sauna zitten echter te pakken hebt, kun je ook zelf een sauna kopen. Voor een paar duizend euro zet je al een mooi exemplaar neer en dan heb je wanneer je maar wil toegang tot die poort naar meer gezondheid en ontspanning!

Gerelateerde artikelen

Slotenmaker Den Haag bij buitensluiting 24/7 bereikbaar

Een huis gekocht

Officiële trouwlocaties Amsterdam: de beste tips voor jouw bruiloft