Vetlog
Image default
Bedrijven

Tips voor een zorgvergelijker 2024

In 2023 is de premie voor de zorgverzekering met gemiddeld tien euro in de maand gestegen. In de maand november 2023 wordt er bekendgemaakt wat de nieuwe premie gaat zijn voor 2024. Men verwacht dat het premiebedrag verder gaat stijgen en dat er meer kosten zullen komen. Wat is er al bekend voor de zorgverzekering van 2024?

Veranderingen bij de zorgverzekering 2024

In 2023 zijn er twee grote wijzigingen bij de zorgverzekering. Namelijk dat de zorgtoeslag enorm is gestegen en dat er geen collectiviteitskorting is bij de basisverzekering. Dit jaar, of in 2024, wil het kabinet een maximale eigen risico bepalen. Per medische behandeling zul je dan maximaal 150 euro eigen risico betalen. Het eigen risico blijft 385 euro, maar dat bedrag zal je nooit na één of twee behandelingen moeten betalen. Er zijn verder nog geen andere veranderingen aangekondigd voor het jaar 2024.

Meer zorgpremie betalen in 2024

Door de inflatie en stijgende lonen van de laatste jaren zal de zorgpremie 2024 gaan stijgen. De zorgverzekeraars doen hier geen uitspraken over, maar de hoge zorgkosten moeten gedragen worden in Nederland. Eigen risico is weer onderwerp van gesprek en veel politieke partijen pleiten voor het afschaffen. Gaat het eigen risico omlaag dan zal de zorgpremie in 2024 gaan stijgen. De ene premie zal meer gaan stijgen dan de ander, terwijl de basisdekking bij zorgverzekeraars hetzelfde is.  

Wat voor soort zorgverzekeringen zijn er?

De goedkoopste zorgverzekering is maar bij een klein aantal zorgverzekeraars beschikbaar. De zorgverzekeraar zal zelf bepalen bij welke zorgverlener de zorg helemaal vergoed wordt. Bij niet gecontracteerde zorg zal je een gedeelte van de zorgkosten zelf moeten betalen. Er zijn zorgverzekeringen waar het niet uitmaakt of er een contract is. Je zult altijd een volledige vergoeding krijgen. Er is de naturapolis met een lagere premie en geen vrije zorgkeuze. Er is de combinatiepolis, met een gemiddelde premie en meer vrije zorgkeuze. En je hebt de restitutiepolis, met een hogere premie en een complete vrije zorgkeuze.

Waar een aanvullende zorgverzekering in 2024 voor afsluiten?

Heb je veel zorg nodig, dan betekent dit nog niet dat een aanvullende zorgverzekering nodig is. Een aanvullende zorgverzekering is handig als de zorg die je nodig hebt niet of gedeeltelijk verzekerd is vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende dekking kun je bijvoorbeeld denken aan fysiotherapie. Andere aanvullende verzekeringen zijn het verzekeren van een beugel, alternatieve geneeswijzen, manuele therapie en tandartskosten voor volwassenen. Een aantal zorgkosten betaal je gedeeltelijk uit de basisverzekering en zul je dus zelf moeten betalen. Men noemt dit de eigen bijdrage. Met een aanvullende verzekering hoef je de eigen bijdrage niet te betalen en kun je 100% meeverzekeren. Dit kunnen kosten zijn voor bijvoorbeeld hoortoestellen. 

Wat heb je echt nodig qua aanvullende verzekering?

Bijna iedere persoon met een aanvullende verzekering zal ook voor behandelingen betalen waar geen gebruik van wordt gemaakt. Dit is niet te voorkomen, want een aanvullende verzekering is niet zelf samen te stellen. Wel is het mogelijk om voor de goedkoopste optie te kiezen waar je gewenste aanvullende dekkingen bij zitten. Vergelijk je zorg met aanvullende dekkingen in 2024 dan ook kritisch en voorkom zinloze dekkingen.  

Tip: Kiesmakkelijk.nl