Vetlog
Image default
Computers / Internet / Searching

Studieschuld

Eindelijk ben je klaar met je studie. Na 4 jaar HBO en 2 jaar een master heb je eindelijk de papiertjes binnen die je zo graag wilde hebben. De kans is groot dat jij tijdens deze gehele periode geleend hebt om zo je maandelijkse lasten te kunnen betalen. Nu je eenmaal klaar ben met je studie is het tijd om je schulden af te lossen. Maar hoe gaat dit precies in zijn werking?

Om een duidelijk overzicht te krijgen van je studieschuld is het handig om dit te checken op de website van DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs). Via de pagina van DUO kan je precies je studieschuld zien en met welk rente percentage je de schuld gaat aflossen. Kom je er niet helemaal uit?

De studielening is opgebouwd uit een aantal onderdelen: Een lening, het studentenreisproduct (gift na het behalen van studie), de aanvullende beurs en het college geld krediet. Voor het oude stelsel gelden er andere regels. Zo had je in het oude leenstelsel een basisbeurs waardoor er minder geleend werd en studieschuld uiteindelijk lager was.

En nu vraag je jezelf natuurlijk af wanneer moet je het allemaal aflossen?  Gelukkig hoef je niet direct je schuld af te lossen. Na het moment dat je afgestudeerd bent gaat de inloopfase in. De inloopfase duurt twee jaar en dan begin je pas met aflossen. Wil je snel af van je studie? Ga dan werken bij gemeente of solliciteer op vacature junior wmo consulent.

Als je in het nieuwe leenstel valt heb je 35 jaar de tijd om je studieschuld terug te betalen. Je mag  het natuurlijk ook eerder doen. Waardoor het maandbedrag zal verlagen. Wil je een huis kopen? Dan is het handig om de schuld volledig af te lossen voordat je een hypotheek gaat afsluiten. Zo kan je een hogere hypotheek krijgen met een mindere studieschuld.

https://professionalpartners.nl/

Gerelateerde artikelen

Video op Instagram promoten

zakelijke telefonie van Voipzeker

Geld besparen doe je zo