Vetlog
Image default
Hobby en vrije tijd

Luchtbuks kogels kopen? Welke kogels zijn er?

Luchtbuksschieten is erg populair tegenwoordig. Een luchtbuks aanschaffen is in Nederland ook legaal. En zo kan je dus op een schietbaan of thuis in de achtertuin mooi op verschillende doelen gaan schieten. Om een luchtbuks aan te schaffen moet je wel 18 jaar of ouder zijn. Naast het grote aanbod in luchtbuksen is er ook een groot aanbod in luchtbuks kogels. Uiteindelijk wil je ook gaan schieten met je luchtbuks, dus heb je kogels nodig. Verder is te lezen welke kogels er zijn en waar je op moet letten als je kogels gaat aanschaffen.

Materiaal

De meeste kogels zijn van lood gemaakt. Lood is een zacht materiaal en is ideaal voor een luchtbuks. Toch zien we tegenwoordig steeds meer mensen die kiezen voor kogels die niet van lood zijn gemaakt. Lood is namelijk niet het beste voor het milieu. Voor de mensen die dat niet willen zijn er ook loodvrije kogels te krijgen.

Kaliber

Er zijn verschillende luchtbuksen die verschillende kaliber kogels nodig hebben. De meest voorkomende kalibers zijn 4,5 mm en 5,5 mm. Verder zijn er ook nog kogels te krijgen tot zelf 9 mm. Bij het kopen van een luchtbuks is het dus goed om te kijken naar wat voor kaliber erin moet. Er zin ook luchtpistolen te krijgen en die hebben ook andere kogels nodig. Ga niet met grotere of kleinere kalibers schieten dan aangeraden wordt. Het wordt niet voor niets aangeraden, de verkeerde kalibers kan ook de luchtbuks beschadigen.

Kogelvorm

Naast het verschil in kaliber zit er ook verschil in de vormen van de kogels. Zo zijn er kogels voor die beter zijn voor langere afstanden en voor kortere afstanden. Je kan uiteindelijk een keuze maken tussen een kogel met een punt kop. Deze is perfect voor langere afstanden net als de kogel met bolle kop. Verder heb je ook de kogel met platte kop. Deze is zeer geschikt voor het schieten op bepaalde schietkaarten. Met deze kogels krijg je een mooi gat in het doel, en kan je duidelijk zien wat je score is.

Merken

Je hebt verder ook nog verschillende merken kogels. Zo kan je kiezen voor een merk zoals JSB, H&N, Topshot en RWS. Sommige merken zijn iets duurder, maar de kwaliteit is vaak wel beter.

Hoeveelheden

Luchtbuks kogels zijn niet duur om aan te schaffen. Wel is het natuurlijk fijn om een grote hoeveelheid te hebben liggen zodat je lekker veel kan schieten. Daarom zijn er veel verpakkingen te vinden met meer dan 400 stuks. In een keer 400 stuks is vaak goedkoper dan vier keer 100 stuks.