Vetlog
Image default
Woning en Tuin

Kortsluiting. Wat is het en hoe kun je het voorkomen?

De betekenis van kortsluiting zit eigenlijk al in het woord zelf. Bij een elektriciteitsinstallatie zijn er altijd minstens twee draden aanwezig. Stroom komt binnen via de ene draad en vertrekt vervolgens weer via de andere draad. Tussen deze twee draden zit altijd een elektrisch toestel, zoals een wasmachine, droger, of computer, die is aangesloten op stroom. 

De korte weg

Zodra het plastic isolatiemateriaal beschadigd raakt, kunnen de twee draden met elkaar in contact komen, zonder dat hier een toestel tussen zit. De stroom die via de draden verloopt neemt dan een kortere weg. Vandaar de naam, kortsluiting. 

Gevolgen van kortsluiting

Kortsluiting gaat hand in hand met brandgevaar. Wanneer stroom via de ene draad binnenkomt en zich vervolgens een weg baant naar het elektrisch toestel, wordt de stroom door het elektrische toestel afgeremd. Bij kortsluiting ontmoet de draad met de stroomtoevoer geen tegenstand en wordt de stroom dus niet afgeremd. De stroom begeeft zich rechtstreeks naar de andere draad die zorgt voor de stroomafvoer, waardoor de stroomsterkte enorm is. Dit veroorzaakt een verhitting van de draden en het isolatiemateriaal en kan hierdoor gaan smelten of zelfs vuur vatten.

Bescherming tegen kortsluiting

Een elektrische leiding is uitgerust met een beveiligingsschakelaar, die ervoor moet zorgen dat kortsluiting vermeden wordt. Een beveiligingsschakelaar is een klein apparaatje dat zich bevindt in de meterkast en abnormaal hoge stroom debieten kan detecteren. Zodra het apparaatje een hoge stroom debiet detecteert, wordt de spanning op de desbetreffende leiding automatisch uitgeschakeld. Een hoofdschakelaar beschermt de gehele installatie en kan de stroom in het gehele huis in één klap uitschakelen. 

Daarnaast moet iedere elektriciteitsinstallatie uitgerust zijn met een aarding. Een aardpen geleid het overtollige stroom direct de aarde in waardoor voorkomen wordt dat er overspanning ontstaat. Een aardpen slaan zorgt ervoor dat je huis en de elektrische apparaten binnen het huis geen schade oplopen. Een aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast en daarbij essentieel voor aardingsinstallaties.

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan

Gerelateerde artikelen

Van rustiek tot modern – 5 raamdecoratie stijlen voor je keuken

Unieke oud eiken kloostertafel te koop!

De beste knikarmscherm prijzen