Vetlog
Image default
Gezondheid

White noise om te slapen – Werkt het echt?

White noise om te slapen – Werkt het echt?

Voor mensen die huiverig zijn voor slaapmedicatie, kan white noise een welkom alternatief zijn. Dit type geluid, geprojecteerd door machines, apps en online video’s, is effectief gebleken in het ontspannen van slapers en het creëren van een stabiele geluidsomgeving.

Maar hoe werkt het precies?

Nou, dat is wat we hier gaan onderzoeken! Hieronder zal ik met je doornemen wat white noise is, waarom het een goed slaapmiddel is, hoe je het het beste kunt gebruiken, of het wel of niet veilig is voor kinderen en nog veel meer.
Voor mensen die huiverig zijn voor slaapmedicatie, kan white noise een welkom alternatief zijn. Dit type geluid, geprojecteerd door machines, apps en online video’s, is effectief gebleken bij het ontspannen van slapers en het creëren van een stabiele geluidsomgeving.

Hoe helpt white noise u om te slapen?

En deze consistentie is wat white noise zo’n fantastisch hulpmiddel maakt bij het slapen! Het creëert een “geluidsmaskereffect” dat in staat is om scherpe geluiden te verbergen die u anders ’s nachts zouden kunnen storen. Deze geluiden kunnen zijn: autotoeters, hondengeblaf, dichtslaande deuren, eigenlijk alles wat onaangenaam en abrupt is.

Op die manier is white noise als een auditief schild tussen u en de buitenwereld. Maar geloof me niet op mijn woord! Er is veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp, waarbij verschillende recente studies hebben aangetoond dat witte ruis effectief is bij het opwekken van een gezonde slaap.

Een ander groot voordeel van white noise is dat het zeer toegankelijk is. Je kunt er naar luisteren via een apparaat met de zogenoemde white noise apparaat, een app of zelfs door een video op YouTube te streamen. De meeste experts raden aan om het af te spelen zodra je in bed stapt en het de hele nacht door te laten gaan.

Zorgen over White Noise & White Noise voor baby’s

Hoewel veel deskundigen white noise ’s nachts een veilige en effectieve behandeling vinden tegen rusteloosheid, suggereren sommige studies dat herhaald gebruik van white noise schadelijk kan zijn voor het lichaam, vooral voor mensen die last hebben van tinnitus, of oorsuizen.

Het onderzoek of dit waar is of niet is echter beperkt, en de meeste beweringen zijn ontkracht door medische professionals. Dat gezegd hebbende, als je weet dat je gevoelig bent voor geluiden of lawaai, raad ik je aan om white noise op een laag volume af te spelen en het apparaat minstens een halve meter bij je bed vandaan te houden. En natuurlijk moet u altijd een arts raadplegen voordat u grote veranderingen aanbrengt in uw slaapregime.

Als het gaat om de vraag of white noise al dan niet veilig is voor kinderen, wijzen alle tekenen op ja. Wetenschappers raden ouders zelfs specifiek aan om white noise te gebruiken bij de slaaptraining van hun kinderen die getest zijn. De geluiden waaraan ze in de baarmoeder worden blootgesteld, lijken sterk op de geluiden waaraan we ze met de machines met white noise proberen bloot te stellen. 

white noise