Vetlog
Image default
Gezondheid

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een procedure voor fysieke bewegingstherapie. Het wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide fysiotherapeuten en is bedoeld om de beweeglijkheid van spieren en gewrichten te verbeteren en pijn te verlichten. Manuele therapie wordt gekenmerkt door bepaalde mobilisatietechnieken, bijvoorbeeld het strekken of strekken van ledematen en gewrichten met behulp van tractiestimuli (tractiebehandeling, extensiebehandeling).

Manuele therapie is gebaseerd op de wetenschap dat wervels die verschuiven, bijvoorbeeld als gevolg van een onaangepaste belasting, de omliggende zenuwen kunnen irriteren en zo pijnlijke blokkades kunnen veroorzaken. De technieken van manuele therapie zijn erop gericht deze blokkades op te heffen.

Wanneer wordt manuele therapie toegepast?
Manuele therapie kan helpen bij een grote verscheidenheid van functiestoornissen in het bewegingsapparaat. Veel voorkomende toepassingsgebieden zijn:

Wervelkolom klachten (inclusief hernia)
Rugpijn
Gewrichtspijn
Spierpijn
Bijzondere indicaties voor extensietherapie: reumatische aandoeningen, ischias (irritatie van de heupzenuw) en gewrichtsartrose.

Hoe wordt manuele therapie toegepast?
Er zijn verschillende technieken. Een ervaren therapeut kiest de geschikte methode op basis van de individuele symptomen.

Greep technieken
De therapeut kan de betrokken lichaamsdelen snel en krachtig bewegen om op blokkades te werken (manipulatieve techniek). Als alternatief kan langzame stretching worden gebruikt om de mobiliteit voorzichtig te verbeteren (mobiliserende techniek).

Tractie behandeling
Bij een extensie- of tractiebehandeling oefent de therapeut gerichte tractie uit op de wervelkolom of afzonderlijke gewrichten. Dit wordt gewoonlijk gedaan met behulp van speciale apparatuur. Hierdoor worden de gewrichtspartners uit elkaar getrokken, waardoor het gewrichtsoppervlak wordt ontlast, de omliggende spieren worden opgerekt, de zenuwen worden ontlast en de pijn wordt verlicht. In het geval van een hernia wordt de ruimte tussen de wervels door de tractie vergroot, zodat de schijf voldoende ruimte heeft om terug in zijn normale positie te glijden.

Bekijk voor meer informatie eens manueel therapeut Amsterdam. Check out physical therapy Amsterdam for more information.