Vetlog
Image default
Computers / Internet / Searching

Bij welke klachten helpen steunkousen?

Steunkousen zijn ontworpen om jouw medische klachten te ontnemen of te voorkomen. Veel staan of langdurige zitten kan lichamelijke problemen opleveren. Als je bijvoorbeeld lang stil zit kun je veel klachten krijgen in je benen. De kuitspierpomp speelt een belangrijke rol in het rond pompen van het bloed met afvalstoffen. Als deze spier te weinig gebruikt wordt neemt de druk in de bloedvaten toe waardoor de bloedvaten wijder worden. Hierdoor kunnen er spataderen ontstaan die je huid ontsieren. Een compressiekous is een preventief middel om schade aan het lichaam te voorkomen. De kous stimuleert het been door er druk op uit te oefenen waardoor de bloedkleppen beter werken in de benen. Als de bloedsomloop beter gestimuleerd wordt kan het bloed en lymfevocht beter afgevoerd worden. Steunkousen nemen de klachten niet weg maar kunnen ze wel verminderen en voorkomen.

De steunkousen kunnen gebruikt worden bij de volgende lichamelijke klachten:

  • Pijnlijke vermoeide benen. Dit ontstaat bijvoorbeeld als je dagelijks veel op je benen staat. De kous is dan in staat om de bloedsomloop te verbeteren waardoor het staan dragelijker wordt. Ook worden steunkousen veel gedragen door sporters om blessures te voorkomen.
  • Dikke enkels. Veel oudere hebben hier last van. Dit komt om er veel vocht ophoopt  in de enkels.
  • Na behandeling operatie. Als je bijvoorbeeld net geopereerd bent aan je benen kun je weinig lopen. Om te voorkomen dat je trombose krijgt kan een steunkous je helpen.
  • Lymfoedeem. Bij lymfoedeem hoopt er veel vocht op bepaalde lymfe knoop punten.  Er is een verstoorde balans tussen aan – en afvoer van vocht waardoor er veel vocht ophoopt. Een lymfoedeem arm kous wordt veel gebruikt om deze ziekte tegen te gaan.
  • Zwangerschap. Bij een zwangerschap is de kans op spataderen erg groot. Dit komt, omdat tijdelijk de vaatwanden verslappen en de aders uitrekken. Een steunkous kan er dus voor zorgen dat deze lichamelijke klachten niet optreden.
https://www.lymphedivas.eu/